نگاهی کلی به چگونگی تاسیس شرکت‌های حقوقی مرتبط با سازمان نظام مهندسی

مهندسین می‌توانند برای به کارگیری پروانه مهندسی خود در شرکت‌های حقوقی بعد از اخذ پروانه حقیقی خود اقدام به تاسیس شرکت نموده و در مقابل شرکت اقدام به اخذ صلاحیت حقوقی در به سه شکل مختلف نمایند، این سه شرکت عبارتند از: شرکت مجری، شرکت آزمایشگاهی در سه شاخه اصلی بتن، خاک و جوش و شرکت طراحان و ناظران است. شیوه تاسیس و بهره برداری هر یک از شرکت‌های فوق الاشاره متفاوت بوده که در زیر به طور خلاصه به آن اشاره می‌گردد.
شرکن حقوقی مجری

چگونه شرکت مجری حقوقی تاسیس کنیم؟

برای تاسیس شرکت مجری بعد از آنکه شرکت در اداره کل ثبت شرکت‌‌ها ثبت و تاسیس گردید اقدام به ارائه مدارک مربوطه به سازمان نظام مهندسی جهت بررسی صلاحیت مجری در سه پایه حقوقی ۱، ۲، ۳ و ارشد می‌نماییم. پیشنهاد می‌شود در هنگام تاسیس شرکت اعضا شرکت به گونه‌ای انتخاب گردند که در هنگام درخواست صلاحیت مجری حقوقی مشکلی پیش نیاید برای این منظور مطابق قوانین سازمان باید به نکات زیر توجه گردد:

  • اعضای شرکت مجری که پروانه آن‌ها در شرکت به کارگیری می‌شود نباید هیچ گونه بیمه اجتماعی اعم از تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و سایر بیمه‌ها داشته باشند. (این بند شامل بیمه سلامت نمی‌شود و مهندسین حق استفاده از بیمه سلامت را قبل از تاسیس شرکت دارند.)
  • مدیرعامل باید یکی از افراد دارای صلاحیت مجری باشد.
  • حداقل برای تاسیس شرکت مجری نیاز به حضور دو نفر دارای صلاحیت مجری است.
  • در صورت تاسیس شرکت مجری پایه ۲ یا ۱ و یا ارشد باید اعضای شرکت و یا شرکت دارای توان مالی متناسب با پایه درخواستی باشند این بند در خصوص ارتقا پایه شرکت‌ها نیز بیاد رعایت گردد.
  • توجه داشته باشید که درهنگام تاسیس شرکت بهتر است پایه‌های هر دو عضو برابر باشد تا شرکت مجری مرتبط با آن پایه تاسیس گردد.

در حال حاضر تاسیس شرکت مجری بیشتر در صلاحیت اجرای عمران و یا معماری صورت می‌پذیرد و تاسیس این شرکت‌ها با صلاحیت‌های برق و مکانیک چندان مرسوم نیست. البته با توجه به برگزاری آزمون صلاحیت اجرا برای رشته‌های برق و مکانیک به طور جداگانه به نظر می‌رسد که به زودی سازمان نظام مهندسی کشور اقدام به کارگیری همزمان چهار صلاحیت اجرا در ساختمان در قسمت‌های مرتبط نمایند.

علاوه بر موارد اعلام شده افراد حقیقی عضو شرکت مجری قبل از تاسیس شرکت مجری بهتر است سابقه به کار مرتبط با بیمه را داشته باشند که علاوه بر اخذ تجربه لازم جهت به کارگیری شرکت مجری در هنگام تاسیس شرکت مجری امتیاز مربوط به بیمه مرتبط را نیز کسب نمایند.

چگونه شرکت آزمایشگاهی حقوقی تاسیس کنیم؟

تاسیس شرکت آزمایشگاهی در سه رشته اصلی بتن، خاک و جوش صورت می‌پذیرد که همان شرکت مجری بعد از تاسیس شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها اقدام به ارسال مدارک لازم به نظام مهندسی نموده تا صلاحیت آزمایشگاهی مربوطه اخذ گردد. توجه داشته باشید که در تاسیس شرکت‌های آزمایشگاهی اخذ صلاحیت لازم در پایه های ۳، ۲، ۱ صورت می‌پذیرد که باید چند نکته زیر در نظر گرفته شود.

  • مدیر عامل شرکت‌های آزمایشگاهی باید تمام وقت در شرکت حضور داشته و دارای پایه هم پایه درخواستی شرکت باشد.
  • در برخی استان‌ها باید برای مدیرعامل از طرف شرکت بیمه واریز گردد.
  • مدیر عامل باید دارای صلاحیت  نظارت و یا اجرا در رشته عمران باشد و مدیر عامل و یا یکی از اعضا دارای صلاحیت مدرک کارشناسی ارشد خاک را دارا باشد، توجه نمایید که دفترچه نتایج خاک باید توسط عضو صلاحیت دار دارای مدرک کارشناسی ارشد خاک مهر و امضا گردد (عملا ایشان مسئول آزمایشات خاک انجام شده می باشد.)
  • علاوه بر مدیرعامل باید فرد دوم دارای صلاحیت اجرا و یا نظارت در رشته عمران بوده و سایر اعضای عضو آزمایشگاه می توانند درصلاحیت رشته عمران و یا سایر رشته‌های اصلی سازمان عضو امتیازآور آزمایشگاه گردند. (توجه نمایید که در بین اعضای شرکت‌های حقوقی کمترین مسئولیت در حال حاضر مربوط به اعضای امتیازآور شرکت های آزمایشگاهی می‌باشند.)
  • شرکت‌های آزمایشگاهی باید برای تاسیس آزمایشگاه در هر پایه باید اقدام به تجهیز محل مناسب مطابق ضوابط با توجه به پایه درخواستی نمایند، این تجهیزات بسته به رشته درخواستی و پایه آن متفاوت است.
  • شرکت‌های آزمایشگاهی برای اخذ صلاحیت مربوطه باید امتیازی را براساس مدارک تحصیلی رشته های دانشگاهی نیز به دست بیاورند.

چگونه شرکت طراحان و ناظران حقوقی تاسیس کنیم؟

برای تاسیس شرکت‌های طراحان و ناظران حقوقی بعد از ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها همانند سایر شرکت‌ها اقدام به ارائه مدارک به سازمان می‌نمایند قبل از ارائه مدارک رعایت چندین نکته برای تاسیس این شرکت ها ضروری است:

  • مدیر عامل شرکت طراحان و ناظران باید به طور تمام وقت در شرکت مشغول به کار باشد.
  • اخذ صلاحیت شکت طراحان و ناظران می تواند در یک رشته و یا تمام رشته های اصلی سازمان بسته به تعداد اعضا در هر کدام از رشته ها و صلاحیت آنها اخذ گردد.
  • معمولا اخذ صلاحیت شرکت های طراحان و ناظران در رشته های اصلی عمران (سازه)، معماری، برق، مکانیک و نقشه برداری (تنها در صلاحیت نظارت) صورت می گذیرد.
  • پایه شرکت های طراحان و ناظران هم پایه، پایه صلاحیت مدیر عامل معمولا صادر می شود و مدیر عامل باید دارای صلاحیت نظارت و طراحی هم زمان باشد.

پیشنهاد می‌شود برای راه اندازی شرکت طراحان و ناظران با توجه به پرهزینه بودن تاسیس آن ابتدا از چند رشته شروع کرده بعد اقدام به اخذ صلاحیت تمام رشته‌ها نمایید. راهکار دیگر برای به کارگیری راحت تر و بهتر شرکت به عنوان طراح و ناظر حقوقی (نه شرکت طراحان و ناظران) تاسیس شرکت دارای صلاحیت مشاوره سازمان برنامه و بودجه بوده سپس می‌توان بعد از آن با استفاده از قوانین موجود اقدام به اخذ صلاحیت مرتبط با آن در سازمان نظام مهندسی نمود این شیوه نسبت به تاسیس طراحان و ناظران راحت‌تر است.

در هر حال توجه نمایید که در تمام شرکت‌های حقوقی مدیر عامل در سازمان نظام مهندسی شغل دائمی محسوب می‌شود. هم‌چنین صدور پروانه برای این شرکت‌ها توسط اداره کل راه و شهرسازی هر استان (وزارت راه و شهرسازی) صورت می پذیرد.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها