پروانه اشتغال به کار در نظام مهندسی – راهنمای کاربرد پروانه‌ی حقیقی

بنابر ماده 1287 قانون مدنی، داوطلبان با پشت سر گذاشتن آزمون نظام مهندسی و قبولی در یکی از صلاحیت‌های رشته‌های هفتگانه، پروانه نظام مهندسی را که یک پروانه اشتغال دولتی شناخته می‌شود، دریافت می‌کنند؛ سپس ایشان می‌توانند اقدام به استفاده حقیقی و یا حقوقی از این پروانه با تأسیس شرکت در حیطه شغلی مربوط به تخصص خود نمایند. این نوشته کوتاه به طور مختصر به امتیازهایی که پروانه نظام مهندسی برای مهندسان به ارمغان می‌آورد و چگونه می‌توانند از پروانه‌ی خود در بازار کار استفاده کنند، اشاره می‌کند.
پروانه‌ی حقیقی مهندسی

پروانه اشتغال به کار مهندسی به عنوان یک اعتبار بزرگ در بازار کار شناخته می‌شود. پس از دریافت پروانه حقیقی مهندسین می‌توانند دفتر مهندسی خود را راه‌اندازی کرده و به ارائه خدمات مختلف در حوزه‌های طراحی، نظارت و اجرا بپردازند. همچنین، بسیاری از شرکت‌های حقوقی به صورت سالانه این پروانه‌ها را خریداری کرده و در ازای آن مبلغی را به مهندسین پرداخت می‌کنند.

پروانه‌ی حقیقی

پروانه نظام مهندسی به دو شیوه حقوقی و حقیقی قابل استفاده است. در شیوه حقیقی، همانطور که از نام آن برمی‌آید، دارنده پروانه، به صورت شخصی از آن استفاده می‌نماید. مهندسان پس از قبولی در یکی از رشته‌های هفتگانه آزمون نظام مهندسی پروانه شخصی یا همان پروانه حقیقی را در سطح صلاحیت‌های پایه ۳ دریافت می‌کنند و بعد از آن براساس قوانین موجود به ترتیب اقدام به ارتقا پایه صلاحیت خود به پایه های ۲، ۱ و ارشد می‌نمایند.

پروانه حقیقی برای صلاحیت‌های نظارت، اجرا و طراحی صادر می‌شود، به داوطلبانی که در هر سه صلاحیت آزمون قبول می‌شوند، تعلق می‌گیرد. در این صورت، هر سه صلاحیت در پروانه مهندسی آنها درج خواهد شد. با این حال، باید توجه داشت که افراد نمی‌توانند از هر سه صلاحیت به صورت همزمان استفاده کنند. برای مثال، شخصی که پروانه اجرا دارد و به عنوان مجری فعالیت می‌کند، شغل او به عنوان شغل تمام وقت در نظر گرفته می‌شود و بنابراین حق استفاده از دو صلاحیت دیگر، یعنی طراحی و نظارت، را ندارد. لازم به ذکر است که صلاحیت‌های طراحی و نظارت به طور همزمان قابل استفاده هستند. این موضوع همچنین در مورد مهندسینی که به عنوان سرپرست کارگاه (کمک مجری) فعالیت کرده اند، نیز صدق می کند.

کاربرد‌های پروانه‌ی حقیقی

کمترین مسئولیت کار با پروانه‌ی حقیقی

پروانه‌ی حقیقی در مقایسه با پروانه‌ی حقوقی

پروانه حقیقی

این نوع پروانه به مهندس اجازه می‌دهد تا به صورت مستقل در پروژه‌های مختلف به عنوان طراح، ناظر یا مجری فعالیت کند. در این نوع پروانه، مهندس به طور مستقیم مسئولیت کار خود را بر عهده دارد و نمی‌تواند پروانه خود را به شرکت‌ها واگذار کند. مهندسان پس از قبولی در یکی از رشته‌های هفتگانه آزمون نظام مهندسی، پروانه حقیقی خود را دریافت کرده و می‌توانند در رشته‌های مختلفی همچون عمران، معماری، تاسیسات برقی، مکانیکی و غیره فعالیت کنند.

پروانه حقوقی

در این نوع پروانه، مهندس می‌تواند پروانه خود را به یک شرکت یا سازمان حقوقی واگذار کند. در این حالت، مهندس به عنوان یک “امتیازآور” یا “عضو هیئت مدیره” در شرکت‌ها یا سازمان‌های مختلف فعالیت می‌کند. این نوع پروانه بیشتر برای کسانی مناسب است که تمایل دارند در یک شرکت حقوقی فعالیت کنند و از ظرفیت‌های پروانه خود برای انجام پروژه‌های مختلف بهره ببرند. در این صورت، شرکت‌ها می‌توانند از ظرفیت مهندسی موجود برای انجام پروژه‌های مختلف استفاده کنند.

در‌آمد کار با پروانه‌ حقیقی نظام مهندسی

صلاحیت طراحی در جامعه به مهر طراحی معروف است. هر ساله قیمت طراحی و مهر و امضای آن با توجه به پایه مهندسین برای هر استان به طور جداگانه تعیین و ابلاغ می‌شود. مطابق مبحث دو مقررات ملی کارفرمایان(مالکین) می توانند مهندسین طراح پروژه های خود را انتخاب نمایند. در این راستا طراحان و شرکت‌ها می‌توانند در بازار آزاد پروژه‌های طراحی را از کارفرمایان اخذ نموده و اقدام به عقد قرارداد نمایند.

دستمزد طراحان براساس متراژ پروژه محاسبه شده و بسته به استان توسط کارفرما به طراح به طور مستقیم و یا از طریق سازمان نظام مهندسی پرداخت می گردد. دستمزد مهندسان دارنده پروانه صلاحیت طراحی که شرکت‌های طراحان و ناظران از مهر آنها استفاده می‌کنند، بعد از اخذ از کارفرما به صورت درصدی پرداخت می‌شود. این در صورتی می باشد که مهندسین اقدام به واگذاری پروانه خود در قبال مبلغ ثابت سالانه نکرده باشند.

تصویر جدول اشتغال شخص حقیقی

کار با پروانه‌ی اجرای نظام مهندسی چگونه است؟

ارجاع کار برای دارنده پروانه‌ی اجرا به صورت سیستمی صورت نمی‌پذیرد. کار کردن شخص دارنده پروانه‌ی اجرا به صورت کار تمام وقت در نظر گرفته می‌شود به همین علت همنطور که گفته شد اگر فردی در هر سه صلاحیت اجرا، نظارت و طراحی قبول شود نمی‌تواند کار اجرا را همزمان با نظارت و طراحی انجام دهد. این پروانه مانند تمامی پروانه‌های صلاحیت‌های دیگر دارای ظرفیت اشتغال در متراژ و تعداد سقف سازه‌ای است.وظیفه اصلی مجری در ساختمان انجام کامل و درست عملیات ساختمانی براساس قوانین و مقررات ملی ساختمان و نقشه های و پروانه ساختمانی (مجوز های صادره مراجع صدور پروانه ساخت) است.

مجری حقیقی فردی است که بعد از قبولی در آزمون، صلاحیت اجرا را دارد. این نکته را خاطر نشان می‌شویم در صورتی که فرد هر ۳ صلاحیت را داشته باشد اگر پس از مدتی بخواهد پروانه‌ی اجرای خود را استفاده کند باید در صلاحیت نظارت پرونده‌ها پایان کار داشته باشد و یا اقدام به تعویض ناظر پرونده های موجود نماید. مجری وظیفه‌ی مهمی را در ساختمان ایفا می کند به همین دلیل در اختیار قرار دادن مهر اجرا به شرکت‌ها بدون حضور شخص دارنده پروانه، می‌تواند دردسرساز باشد.

پروانه‌ حقیقی نظارت نظام مهندسی عمران و معماری

نظارت پروژه های ساختمانی براساس ارجاع کار برای دارنده پروانه‌ی نظارت از سوی سامانه های موجود در سازمان نظام مهندسی هر استان معمولا صورت می پذرید. سازمان ها براساس محل زندگی (فعالیت) ناظر، پایه آن و ظرفیت و تعداد کار هر کدام به صورت رندم با در نظر گرفتن تعداد کار ارجاع شده برای هر مهندس اقدام به واگذاری هر پرونده برای مهندسین می نماید.

متاسفانه در سال های اخیر به علت کاهش تعداد پروانه های ساختمانی و افزایش تعداد مهندسین دارای صلاحیت پروانه نظارت تعداد کار ارجاع شده به مهندسین بسیار کاهش یافته است به گونه ای که در برخی استان ها هر دو تا چهار سال تنها یک پروژه برای مهندسین ارجاع می شود که عملا تاثیر چندانی بر درآمد مهندسی ندارد.موارد گفته شده در مورد کار با پروانه‌ی نظام مهندسی به صورت حقیقی است، در صورتی که بخواهیم پروانه های مهندسی خود را به صورت حقوقی به کار بگیریم شرایط فوق فرق خواهد کرد.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

4 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها