فارغ التحصیلان رشتههای هفتگانه و افرادی که به صورت جدی قصد ورود به حرفهی مهندسی را دارند، ابتدا باید پروانهی نظام مهندسی و صلاحیت کار داشته باشند. به این منظور آزمون نظام مهندسی را سازمان سنجش طبق برنامه ارائه شده توسط وزارت راه و شهرسازی و دفتر مقررات ملی ساختمان برگزار مینماید. پیش از این، آزمون نظام مهندسی هر سال یکبار برگزار میشد ولی در سالهای گذشته تا سالی سه بار نیز برگزار شده است. در مرداد ماه امسال (۱۴۰۳) نوبت اول آزمون برگزار شد و نوبت دوم آن در آبان ماه برگزار میشود و تاکنون خبری از برگزاری نوبت سوم آن توسط سازمان برگزارکننده منتشر نشده است.
چه کسانی میتوانند در آزمون نظام مهندسی آبان ماه ۱۴۰۳ مهندسی شرکت کنند؟
طبق بخشنامهی ۶۰۹۵۸۴۳۰ فارغالتحصیلان رشتههای اصلی و فرعی براساس کد رشتهی مرتبط با مدرک دانشگاهی خود، در آزمون نظام مهندسی برای رشتههای هفتگانه شرکت کنند. آزمون نظام مهندسی آبان 1403 برای صلاحیتهای مختلف رشتههای هفتگانه به شرح ذیل برگزار میشود:
- عمران – اجرا – نظارت – محاسبات
- عمران – بهسازی
- عمران – گودبرداری
- معماری – اجرا – نظارت – طراحی
- تاسیساآزمون نظام مهندسی برقت برقی – اجرا – نظارت – طراحی
- تاسیسات مکانیکی – اجرا – نظارت – طراحی
- نقشهبرداری
- ترافیک
- شهرسازی
داوطلبان دارای مدارک اصلی: میتوانند در همه صلاحیتهای آزمون نظام مهندسی شرکت کنند.
داوطلبان دارای مدارک غیر مرتبط: نمیتوانند در هیچ صلاحیتی از آزمون نظام مهندسی شرکت کنند.
فارغالتحصیلان رشتههای مجاز با چه شرایطی میتوانند در آزمون شرکت کنند؟
- شرط اصلی شرکت در آزمون نظام مهندسی، سپری شدن مدت زمان ۳ سال از زمان فارغالتحصیلی از مقطع کارشناسی متقاضی است.
- برای افرادی که فارغالتحصیل کارشناسیارشد هستند مدت زمانی که بعد از فراغت از تحصیل میتوانند اقدام به شرکت در آزمون و دریافت پروانه نظام مهندسی کنند ۲ سال و این مدت در مورد دکتری ۱ سال خواهد بود.
- فارغالتحصیلان در صورت عدم ارائه مدرک فوق لیسانس و بالاتر میتوانند با ارائه مدرک لیسانس در آزمون شرکت نموده و بعد از قبولی در آزمون و اخذ پروانه مهندسی میتوانند برای تمدید و یا ارتقا پایه برای پروانه خود اقدام به ارائه مدرک تحصیلی نمایند.
- داشتن مدرک لیسانس در یکی از رشتههای اصلی و یا مرتبط الزامی است.
- برای آقایان داشتن کارت پایان خدمت و یا معافیت الزامی است؛ بنابراین بعد از قبولی در آزمون نتیجه تا ۳ سال اعتبار دارد و میتوانند برای اخذ پایان خدمت خود اقدام کنند.
- افرادی که پایان خدمت ندارند، میتوانند زمان تحصیل در کارشناسیارشد و بعد از سپری شدن ۳ سال از کارشناسی در آزمون شرکت کنند زیرا مشمول سربازی نیستند و سنوات دارند.
- افرادی که مشغول خدمت سربازی هستند نیز در صورتی که ۳ سال از تاریخ فارغالتحصیلی کارشناسی گذشته باشد میتواند در آزمون شرکت کنند.
- البته آن دسته از کسانی که مدرک کارشناسی ناپیوسته دارند هر 3 سال از تاریخ مدرک کاردانیشان، برابر با یک سال کارشناسی برای آنها محاسبه میشود.
مراحل ثبت نام در آزمون آبان ماه ۱۴۰۳
ثبت نام در آزمون نظام مهندسی به صورت اینترنی است. برای شرکت در آزمون نظام مهندسی ابتدا دفترچهی راهنمای شرکت در آزمون نظام مهندسی ۱۴۰۳ را به دقت مطالعه کنید. در ادامه ما به شما کمک میکنیم بتوانید به درستی در آزمون نظام مهندسی ثبت نام کنید. طبق اعلامیهی دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان زمان ثبت نام از ۳ آبان ماه تا ۱۰ آبان ماه اعلام شده است.
- وارد سایت وزارت راه و شهرسازی شوید؛
- به منوی آزمون ورود به حرفهی مهندسان آبان ۱۴۰۳ وارد شوید؛
- در قسمت ثبت نام، شماره تلفن خود را وارد نمایید. درصورتیکه قبلا در این سایت ثبت نام کردهاید، رمز عبور خود را وارد نمایید. در صورت فراموشی میتوانید رمز خود را بازیابی نمایید؛
- از قسمت آزمونهای خریداری شده میتوانید صلاحیت مد نظر خود را انتخاب نمایید.
لازم به ذکر است که فرد متقاضی میتواند در هر سه صلاحیت رشتهی خود به صورت همزمان شرکت نماید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام آزمون نوبت دوم ۱۴۰۳
پیشنهاد میشود قبل از شروع ثبت نام در آزمون، اطلاعات و مدارک زیر را آماده نموده و سپس اقدام نمایید. به یاد داشته باشید در صورتی که فرد متقاضی واجد شرایط شرکت در آزمون نباشد ثبت نام آزمون او لغو شده و مبلغ ثبت نام پرداخت شده، عودت داده نخواهد شد.
- فایل اسکن شده عکس 4*3 داوطلب که در سال جاری گرفته شده باشد.( میبایست فرمت عکس jpg باشد.)؛
- اطلاعات هویتی؛
- شماره عضویت در سازمان نظام مهندسی (در صورت عضویت در سازمان نظام مهندسی)؛
- اطلاعات مربوط به تحصیل داوطلب مانند رشته تحصیلی، مقطع، نام دانشگاه و تاریخ فارغالتحصیلی؛
- اطلاعات تماس مانند شماره تماس ثابت، شماره همراه و ایمیل؛
- اطلاعات محل سکونت مانند استان محل سکونت، شهر و ذکر آدرس دقیق منزل (کدپستی)؛
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت دائم نظام وظیفه برای داوطلبان مرد؛
بعد از سپری کردن آزمون و قبولی در آن، ارائه اصل مدارک منطبق با مشخصات داوطلب ضروری است.
زمانبندی برنامههای آزمون نوبت دوم – آبان ۱۴۰۳
آزمون طبق برنامه زمانبندی زیر در تمامی رشتهها به صورت همزمان در سراسر کشور برگزار خواهد شد.

آمادگی برای قبولی در آزمون نظام مهندسی – روش مطالعه
طبق آمار مجموع افرادی شرکت کننده در نوبت اول این آزمون ۱۸۵۹۵۰ نفر است. این عدد نشاندهنده تعداد کثیر متقاضیانی است که هر ساله خواهان دریافت پروانهی نظام مهندسی هستند. نکتهی مهم این است که علیرغم برگزاری این آزمون به کمک سازمان سنجش آموزش کشور برعکس آزمون کنکور به صورت مسابقهای نیست، یعنی افراد در صورتی که نمرهی حدنصاب را دریافت کنند در آزمون نظام مهندسی قبول خواهند شد ولی با این حال تعداد کمی از افراد در این آزمون قبول میشوند. با کمی تحقیق در این مورد متوجه میشویم که استرس و عدم مدیریت زمان در آزمون نظام مهندسی باعث شکست اکثر افراد شده است.
در ادامه، ماتریکس پی وی کار مطالعه منابعی را برای قبولی متقاضیان در آزمون نظام مهندسی آبان ماه ۱۴۰۳ پیشنهاد خواهد داد.
کدام منابع را برای قبولی در آزمون نظام مهندسی آبان ماه ۱۴۰۳ (نوبت دوم) مطالعه کنیم؟
دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان، برای موفقیت در آزمون نظام مهندسی منابعی مشخصی را هر ساله برای تمامی رشتههای هفتگانه و هر سه صلاحیت اعلام میکند.ماتریکس پی وی کار برای راحتی متقاضیان، منابع لازم را به صورت جداگانه برای هر رشته در دسترس قرار داده است.
- عمران – اجرا – نظارت – محاسبات
- عمران – بهسازی
- عمران – گودبرداری
- معماری – اجرا – نظارت – طراحی
- تاسیسات برقی – اجرا – نظارت – طراحی
- تاسیسات مکانیکی – اجرا – نظارت – طراحی
- نقشهبرداری
- ترافیک
- شهرسازی
برای قبولی در آزمون نظام مهندسی به چه نکاتی توجه کنیم؟
برای متقاضیان شرکت کننده در آزمون توجه به نکات اشاره شده در مقاله چگونه در آزمون نظام مهندسی موفق شویم را پیشنهاد میدهیم.