کارآموزی و چالش های پیش روی کارآموزان – بخش دوم

در بخش اول این مقاله در مورد کارآموزی و اهمیت آن برای دانشجویان در آستانه فارغ التحصیلی صحبت کردیم. بررسی کردیم که چرا دوران کارآموزی حائز اهمیت است و چه اقداماتی برای استفاده هرچه بهتر و مفید تر از آن می توان انجام داد. همچنین در مورد تاثیر گذراندن این دوره در کسب مهارت های تخصصی صحبت کردیم و در ادامه به بررسی مسائلی چون شرایط حاکم بر دوران کارآموزی، انتخاب محل کارآموزی و همچنین معرفی چند وب‌سایت برای تسهیل روند یافتن محل کاراموزی می پردازیم.
تصویر کارآموزی

در دوره کارآموزی دانشجو با توجه به ارتباط مستقیم با افراد دارای مهارت های تخصصی، این فرصت را دارد که نحوه ی انجام وظایف خود را بیاموزد و آنچه در دانشگاه در قالب بحث های تئوری فراگرفته بود را به صورت عملی انجام دهد. صرفا همین مساله که اولین قدم در مسیر کسب تجربه است به خودی خود اهمیت بسیاری دارد. شاید بسیاری دانشجویان حتی قبل از این دوره اقداماتی در راستای فراگیری برخی مهارت ها شامل کار با نرم افزار های تخصصی رشته خود، مهارت های عملی تخصصی و یا سایر آموزش های تکمیلی را گذرانده باشند ولی همگی به خوبی می دانیم که این آموزش ها هرچند بسیار ارزشمند و مفید هستند ولی بدون اقدام عملی و آزمون و خطا و ارزیابی صحت عملکرد آنها در عمل، شاید چندان به کار دانشجویان نیایند.

ما همواره شاهد بوده ایم  که دانشجویان علاقه مند، تخصصی را فراگرفته و حتی مدرک مربوطه را هم اخذ کرده اند ولی پس از گذشت مدت ها نتوانسته اند از مهارت کسب شده استفاده ای عملی بکنند و در نهایت هم گذر زمان آنچه کسب کرده بودند را با خود به مسیر فراموشی کشانده است.

تصویر کارآموزی

از طرفی مجموعه هایی که اقدام به پذیرش کارآموز می کنند به خوبی با شرایط دانشجویان جدید الورود آشنایی دارند. لذا کارفرما با در نظر گرفتن احتمال بروز اشتباه در انجام وظایف محوله به کارآموز، نیروهای با سابقه تر خود را برای راهنمایی هرچه بیشتر و آموزش مسیر درست انجام وظایف، مامور به نظارت بر روند انجام کار می کند. در طی انجام امور تخصصی کارآموز این فرصت را دارد که مهارت های خود را در زمینه تخصصی شغلش بیازماید و خود را به چالش بکشد، نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کند و اقدام به برطرف کردن اشتباهات و تقویت نقاط قوت خود بکند. پر واضح است کارآموزانی که پیش از این دوره  آموزش نرم افزار ها و مهارت های پیش نیاز برای شغل مورد نظر خود را فراگرفته اند روند بسیار ساده و پربارتری را در طول کارآموزی خود خواهند داشت.

با این توصیفات دانشجویی را در نظر بگیرید که صرفا کارآموزی را به عنوان 3 واحد درسی مشابه سایر واحد های تئوری در نظر می گیرد و شاید حتی در مواردی آن را بیهوده و تلف کردن وقت می داند. هستند افرادی که حتی به دنبال آن هستند که این دوره را  بدون حضور در محل کارآموزیشان و صرفا با مهر زدن حضور خود از سر باز کنند. عمده دلیل این نگرش هم از آنجایی شروع می شود که کارآموزی معمولا بدون حقوق سپری می شود و تحمل فشار کار جدی و تخصصی به فرد حس بیهودگی را تحمیل میکند. شرایط وقتی سخت تر می شود که در محل کارآموزی کارفرما تجربه لازم برای کار کردن با کارآموز بی تجربه و حتی کم تجربه را نداشته باشد.

صد البته بسیارند شرکت ها و مجموعه هایی که با نگاه مثبت به حضور کارآموز در محیط کارشان و با دلسوزی بسیار نسبت به آینده افرادی که با علاقه و برای کسب مهارت های شغلی و یادگیری مهارت های به روز، نه تنها مسیر دوران کارآموزی را تسهیل می کنند بلکه آن را به یک سکوی پرتاب برای آینده ی قشر دانشجو تبدیل می کنند.

انتخاب محل کارآموزی

گذشته از تمامی بحث های پیرامون این موضوع، هم اکنون مهمترین سوالی که با آن مواجه هستیم این است “کجا رو برای کارآموزی انتخاب کنم؟” پاسخ به این سوال در گرو سوالی بسیار مهمتر است و آن این که “شغلی که برای آینده ی خود متصور هستیم چیست؟” بارها در این مقاله تلاش کرده ایم به اهمیت فکر کردن پیرامون انتظارات، علایق و مهارت های شما اشاره کنیم. لازم است با قبول مسئولیت در این باره در ابتدا هدف خود را در آینده شغلی را مشخص کنید (می خواهم چکاره شوم؟)، مهارت های تئوری و عملی مرتبط با آن را شناسایی کنید، اقدام عملی در رابطه با آموزش های لازم  را انجام دهید (بهتر این که قبل از ورود به کاراموزی باشد) و در نهایت پس از روشن شدن مسیر شغلی پیش رو، اقدام به بررسی مراکز کارآموزی بکنید.

می توانید برای پیدا کردن محل مناسب برای کارآموزی با مراجعه به واحد ارتباط با صنعت در دانشگاه، از کارشناسان خود دانشگاه جهت معرفی به محل کارآموزی اقدامات لازم را انجام دهید و یا با استفاده از سایت هایی همانند سایت سامانه ملی کارآموزی به آدرس https://karamouz.irost.ir/، سایت جاب ویژن به آدرس https://jobvision.ir/، سایت دانشکار به آدرس دانش‌کار، سایت آی استخدام به آدرس https://www.e-estekhdam.com/، سایت رشدانا به آدرس https://www.roshdana.com/ و همچنین سایر سایت های فعال مشابه اقدام به بررسی و انتخاب مناسب ترین محل برای کارآموزی کنید.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها