بتن‌ریزی در هوای گرم به چه صورت انجام می‌شود؟

همانگونه که در مقاله بتن‌ریزی در هوای سرد گفته شد هوای سرد به فصول سرما اتلاق نمی شود به همان شکل بتن‌ریزی در هوای گرم به فصل گرما تابستان گفته نمی شود بلکه در صورتی که دمای بتن در زمان بتن‌ریزی بیشتر از ۳۲ درجه سلسیوس باشد شرایط هوای گرم حاکم می‌گردد. توجه گردد که معمولا دمای خود بتن تولید شده در کارگاه حدود ۲ درجه بیشتر از دمای محیط است لذا در دمای محیط بالاتر از ۳۰ درجه احتمال قرار‌گیری در هوای گرم وجود دارد. توجه داشته باشید که معمولا این دما در بتن‌ریزی‌های حجیم به ۱۵ درجه محدود می‌شود. ما در این مقاله با استفاده از آیین نامه بتن ایران آبا به طور خلاصه نحوه بتن‌ریزی در هوای گرم را بررسی خواهیم کرد.
تصویر بتن ریزی در هوای گرم
بتن‌ریزی در هوای گرم

دمای زیاد بتن اثرات نامطلوبی بر بتن تازه دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

احتمال بیشتر ترک خوردگی ناشی از جمع شدگی خمیری و حرارتی

  • احتمال افزایش جمع شدگی
  • احتمال کاهش مقاومت‌های مکانیکی و دوام
  • افت بیشتر روانی
  • کاهش زمان گیرش، در نتیجه ایجاد مشکلات در انتقال، تراکم و پرداخت سطح بتن و خطر ایجاد درزهای سرد

برای بتن ریزی در هوای گرم برعایت شرایط زیر لازم است

تمام وسایل ساخت بتن تا حد امکان باید در سایه بوده و می‌توان با ریختن آب بر سطح بیرونی یا درونی مخلوط کن اقدام به خنک کردن نمود. برای کاهش دمای مخلوط بتن نیز می‌توان از آب سرد و یا یخ در مخلوط بتن استفاده کرد در مواردی که نتوان از آب سرد برای کاهش دما استفاده کرد می توان سه چهارم آب مورد نیاز برای ساخت بتن را با تراشه یخ یا یخ پولکی جایگزین کرد. برای سیمان نیز در حد امکان از سیلو با رنگ سفید یا قرار دادن کیسه های سیمان در انبار سرپوشیده استفاده کرد. و هم‌چنین در صورت امکان مخزن آب را در خاک دفن کرد و برای سنگ دانه‌ها از سایه‌بان استفاده نمود.

توجه شود که در هر شرایط دمایی نباید برای جبران افت اسلامپ بیشتر از مقدار آب طرح مخلوط بتن استفاده کرد، برای بهبود اسلامپ بتن می‌توان از مواد کندگیر یا روان‌کننده استفاده نمود. استفاده از مواد کندگیر به شرط عدم داشتن تاثیر منفی در مقاومت بتن می‌تواند کار بتن ریزی در هوای گرم را بسیار راحت تر کند. (تجربه شخصی نویسنده)

در صورت انتقال بتن با کامیون مخلوط کن باید به نحوی باشد که مدت انتقال بتن تا اتمام تخلیه بتن از کامیون از یک ساعت بیشتر نباشد. توصیه می‌شود که رنگ کامیون‌های سفید یا رنگ روشن بوده و قبل از استفاده دمای آنها با کمک آب کاهش یابد.

در مواردی که شرایط محیطی احتمال ترک خوردگی ناشی از جمع شدگی خمیری را افزایش دهد باید نسبت به حفاظت سطح بتن از تبخیر زیاد به ویژه در دال‌ها اقدام کرد.

برای کاهش تبخیر استفاده از مواد غشاساز و یا کشیدن نایلون بر سطح بتن بدون تماس مستقیم با بتن می‌تواند مفید باشد. در صورتی که در محیط بتن‌ریزی وزش باد گرم وجود داشته باشد می‌توان با ایجاد حصار به ارتفاع یک متر در نزدیکی محل بتن ‌ریزی و پاشیدن آب به سطح این حصار منجر به کاهش دمای باد و افزایش رطوبت نسبی هوا شد که در نتیجه موجب کاهش تبخیر آب گردد. هم‌چنین برای کاهش ترک‌های ناشی از جمع‌شدگی خمیری استفاده از الیاف تا دو دهم درصد حجم بتن توصیه شده است.

برای عمل‌آوری دال‌ها ایجاد حوضچه آب بر سطح آن‌ها و برای سایر اعضای بتن استفاده از چتایی خیس همراه با پوشش نایلون بر روی اعضای بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد، توجه کنید که چتایی‌ها همیشه باید خیس باشد.

برای عمل آوری بتن باید براساس جدول ۷-۶ با توجه به رده‌های عمل‌آوری جدول ۷-۵ آیین نامه بتن ایران آبا اقدام نمود.

تصویر جدول عمل‌آوری بتن
تصویر جدول عمل‌اوری بتن

در آخر به این نکته توجه کنید که در بتن‌ریزی در هوای گرم به علت انجام واکنش سریع سیمان در بتن و در نتیجه گیرش سریع آن، مدت زمان قالب‌بندی به کم‌ترین میزان آن مطابق جدول ۹-۵ آیین نامه بتن ایران می‌رسد.

فهرست مطالب

مطالب مرتبط

دیدگاه‌ها

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها