آزمون نظام مهندسی

آزمون نظام مهندسی چیست؟

آزمون نظام مهندسی برای تمامی فارغ‌التحصیلان رشته‌های هفتگانه برق، مکانیک، عمران (سازه)، معماری، نقشه برداری، ترافیک و شهرسازی به منظور دریافت پروانه‌ی پایه ۳ به وسیله وزارت راه و شهرسازی و توسط سازمان سنجش برگزار می‌شود. متقاضیان دریافت پروانه اشتغال به کار به صورت حرفه‌ای ابتدا باید در این آزمون شرکت کنند و بعد از قبولی در آزمون می‌توانند شروع به کار نمایند. آزمون نظام‌ مهندسی طبق شرایط اعلامی سازمان مطابق ذیل و براساس منابع اعلام شده برای هر رشته در هر صلاحیت برای اخذ پروانه‌ی مهندسی برگزار می‌گردد. نحوه مطالعه برای قبولی در این آزمون هر ساله تعداد زیادی از متقاضیان را به چالش می‌کشد.

شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی چیست؟

عکس پس زمینه

چه رشته‌هایی صلاحیت شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارند؟

مطابق اعلام كميسيون تبصره ۲ ماده ۷ قانون (كميسيون هم ارزی رشته‌ها) مربوط به معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی برای شرکت در آزمون نظام مهندسی برای اخذ پروانه در رشته‌های هفت‌گانه اصلی این سازمان باید فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی در یکی از رشته‌های اصلی و یا مرتبط باشیم، هم‌چنین مهندسین که مقطع کارشناسی را به صورت ناپیوسته اخذ نموده‌اند باید دارای تحصیلات مرتبط مطابق جدول ذیل باشند تا صلاحیت شرکت در این آزمون را داشته باشند.

صلاحیت رشته‌های مجاز برای شرکت در آزمون نظام مهندسی

نحوه برگزاری آزمون نظام مهندسی چگونه است؟

آزمون نظام مهندسی هر ساله بر اساس تاریخ اعلامی سازمان نظام مهندسی در ۱ تا ۳ نوبت در سراسر کشور برگزار می‌شود. این آزمون به صورت تستی ۴ گزینه‌ای است و برای رشته‌های هفت‌گانه به صورت نظارت، اجرا و طراحی برگزار می‌‌شود. تفاوت آن با سایر آزمون‌ها بالاخص آزمون کارشناس رسمی دادگستری این است که به صورت جزوه باز (open book) برگذار می‌گردد.

حد نصاب قبولی در آزمون

سوالات آزمون نظام مهندسی دارای نمره منفی هستند. شرط قبولی در این آزمون کسب حدنصاب نمره قبولی ۵۰ به جز رشته طراحی معماری است.

در برخی شرایط بنا به تصمیم وزارت راه و شهرسازی (معاونت مسکن) برای نمرات ۴۸ و به بالا قبولی مشروط به شرط گذراندن یک یا چند دوره اعلامی قبولی در آزمون برای آن‌ها نیز ممکن است.

زمان، تعداد سوالات و آخرین اطلاعات مربوط به هر رشته-صلاحیت را می‌توانید در صفحه مختص هر رشته مشاهده کنید.

منابع آزمون نظام مهندسی

منابع آزمون برای هر رشته-صلاحیت مورد نظر بر اساس مباحث ۲۳ گانه مقررات ملی ساختمان و هم‌چنین برخی از نشریات منتشر شده از سوی سازمان برنامه بودجه کشور و منابع معتبری که هر ساله تعدادی سوال در هر آزمون از آن‌ها با عنوان منابع متفرقه (منابع دانشگاهی مقطع کارشناسی) مطرح می‌شود. گاهی در برخی مواقع برخی کتب منتشره از سوی سازمان نظام مهندسی نیز به عنوان منبع معرفی می‌گردد.

مباحث ۲۳ گانه

سوالات آزمون نظام مهندسی از منابع ۲۳ گانه مشخص در سایت نظام مهندسی برگزار می‌شود. منابع به صورت کتاب‌هایی با عنوان مبحث مقررات ملی ساختمان تالیف شده و در دسترس متقاضیان قرار گرفته شده است. سوالات آزمونی هر رشته از منابع یکسان ولی با بودجه بندی متفاوت و هم‌چنین نحوه‌ی ارائه‌ی سوال از این مباحث و حتی منابع اعلامی برای هر رشته و صلاحیت متفاوت و بسته به آن مطرح می‌شود.

عکس پس زمینه

نحوه صدور پروانه مهندسی چگونه است؟

بعد از قبولی در امتحان و اعلام نتایج اگر نمره متقاضی بالای ۵۰ باشد به سازمان نظام مهندسی برای ارائه مدارک تشریف می‌برد و برگه ای دریافت می‌کند و در سازمان نظام مهندسی تبریز اینگونه است. بعد از قبولی در امتحان نظام مهندسی مهندسین باید منتظر زمان اعلام جهت مراجعه به سازمان نظام مهندسی استان و اخذ فرم‌های مورد نیاز جهت طی مراحل ذیل نمایند. مراحل ۴ گانه اقدام برای دریافت پروانه نظام مهندسی پس از قبولی در آزمون به صورت خلاصه به شرح زیر است که در ادامه هر کدام را بصورت کامل شرح داده ایم. 

معمولا در مرحله اخذ پروانه نیاز به تایید سابقه‌ی فعالیت مهندسی فرد متقاضی به مدت سه سال توسط دو تن از مهندسین دارای پروانه‌ی مهندسی که از سابقه‌ی صدور پروانه آن‌ها ده سال گذشته باشد و در این مدت فعالیت مهندسی دارند نیاز است این مهندسین معمولا در رشته‌ی مرتبط فرد متقاضی هستند. توجه داشته باشید که در هنگام امضای این فرم تصویر پروانه‌ی این مهندسین نیز نیاز است.

عکس پس زمینه